Dit boek is een populairwetenschappelijke vertaling van mijn proefschrift. Het laat zien dat normen voor emoties niet alleen ons gedrag betreffen, maar ook gelden voor wat wel of niet 'gepast' is te voelen in verschillede situaties. Ons gevoel wordt mede door deze normen gevormd en zijn daarmee niet zo authentiek als we vaak denken. Met zowel empirische bevindingen als herkenbare voorbeelden uit het dagelijkse leven laat dit boek zien dat we vaak zonder dat we dat doorhebben voelen wat we menen te moeten voeen en ons niet bewust zijn van 'verwerpelijke' emoties.

Toch is het belangrijk je oprechte emoties te kennen. Hoe onderscheid je sociaal voorgeschreven emoties van oprechte? Met de oefeningen in het boek kun je dit leren.

Daarnaast worden er richtlijnen gegeven voor een constructieve hantering van deze (oprechte)  emoties.

Baanders heeft een interessant boek geschreven over een boeiend en immer actuele vraag: hoe moet je als mens omgaan met je emoties?

- Eindhovens Dagblad

(...) met Baanders is een nieuwe media-psychologe opgestaan. Haar credo: helder, simpel, optimistisch en vooral: emotioneel heel intelligent.

Tonja Kivits, Trouw

(...) een interessant én praktisch boek

-  Flair

 

Ik ben niet verdrietig, ik ben boos - Mariëtte Baanders (Prometheus, 1999). Paperback, 237 p. ISBN: 9789035120396. Nieuw exemplaar € 10, excl. verzendkosten. Te bestellen per email gericht aan mij.

Dit boek is een vervolg op Ik ben niet verdrietig, ik ben boos. Het gaat dieper in op de verstrekkende gevolgen van emotienormen voor de manier waarop we onze emoties ervaren en er uiting aan geven. Met name wordt belicht hoe die normen en de hantering van emoties kunnen verschillen tusen culturen. 

Dit boek laat zien dat en waarom het zowel voor onszelf als voor onze omgeving en voor (de mentaliteit in) de samenleving van belang is dat ieder mens zijn oprechte gevoelens leert kennen, begrijpen en toelaten, om vervolgens beter in staat te zijn om op een opbouwende manier verder richting te geven aan die innerlijke zielenroerselen.

Sociaalpsychologe Mariëtte Baanders maakt op overtuigende wijze duidelijk dat (...) onze emoties doorgaans niet zo spontaan en eigen [zijn.] Met vele aansprekende voorbeelden beschrijft de auteur hoe ons gevoelsleven op allerlei manieren normatief is geladen.

-  Intermediair

(...) een lezenswaardige analyse van emoties en cultuur

-  Aleid Truijens, de Volkskrant

Zinvol thema en ook nog eens goed geschreven.

-  Reformatorisch Dagblad

Soms stuiten we op een boek dat ons direct bij de eerste pagina weet te grijpen, dat ons boeit en niet meer loslaat en alles wat we wisten in een ander daglicht zet. Het boek 'gepaste emoties' van Mariëtte Baanders is zo'n boek.

- Xandra van Hooff, blog, Theater van het leven, op theschoolofplay.nl/blog/

 

Gepaste emoties - Mariëtte Baanders (Balans, 2011). Paperback, 248 p. ISBN: 9789460033131. Nieuw exemplaar: € 12,50, excl. verzendkosten. Te bestellen per email gericht aan mij.

 

Als emoties niet als wolkjes voorbij drijven.....

 

Welke inzichten uit de boeddhistische levensleer lenen zich als gereedschap om je gevoelens in bevredigende banen te leiden? Dit boek geeft in nuchtere woorden, zonder spirituele tierlantijntjes, dieper inzicht in de belangrijkste basisprincipes van het boeddhisme en hoe die kuntnnen worden ingezet om evenwichtig door het leven te gaan. Het boek gaat daarmee verder dan het inmiddels ingeburgerde mindfulness. Emoties drijven namelijk niet altijd als wolkjes voorbij. Soms moeten we actief iets doen om ons beter te voelen.

Het boek is opgebouwd rondom maandthema's, zoals: hoe laat je      je minder uit evenwicht brengen door je minder te hechten, wat doet ons ego in ons gevoelsleven, verzet versus acceptatie als bron van emoties, de kracht van (zelf-)compassie, de betekenis van negatieve oordelen voor ons gevoelsleven, en de (emotionele) voordelen van het besef dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen gevoelsleven.

Voor het boek (en de bijbehorende training; zie betreffende pagina) is een handzame methode uitgedacht om met deze thema's en een zelf aangelegd hulpgedachtenboek je gevoelsleven te verbeteren. Met inspirerende observatie- en reflectieopdrachten, en oefeningen voor de dagelijkse praktijk, leer je je deze benadering  stap voor stap eigen te maken, met als einddoel een opgeruimd gemoed.

Relativeren is ook een kunst biedt een grondige kennismaking met het boeddhistische gedachtegoed en de toepassing daarvan in de praktijk.

Annemarie Huiberts, De Psycholoog

(...) door Baanders' fijne toon neem je graag van haar aan dat het besef dat alles eindig is, kan bijdragen aan een evenwichtiger gevoelsleven.

Roos van der Sanden, Genoeg

 

Relativeren is ook een kunst - Mariëtte Baanders (Boom, 2019). Paperback, 280 p. ISBN: 9789024426386, € 23,70; E-book ISBN: 9789024420667, € 14,70. Boek  te bestellen bij mij of Boom Uitgevers, E-book alleen te bestellen bij  Uitgeverij Boom.

Relativeren is ook een kunst

Maak jouw eigen website met JouwWeb